Πως συνδέεται ο αρωματισμός με τους χαρούμενους πελάτες;

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που περπατήσατε σε ένα κατάστημα. Θυμάστε το άρωμα που αιωρείται στον αέρα; Ίσως να μην θυμάστε αυτή τη λεπτομέρεια, αλλά μπορεί να έχετε φύγει με περισσότερα προϊόντα από ό, τι σκοπεύατε να αγοράσετε, απλώς και μόνο επειδή ο ιδιοκτήτης του καταστήματος χρησιμοποιούσε μια αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ: τον αρωματισμό του χώρου.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε έναν φιλόξενο χώρο και μυρίζουν ένα ελκυστικό άρωμα (όπως κανέλα ή βανίλια), περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτό το μέρος. Ξοδεύουν επίσης περισσότερα χρήματα και αυτό είναι υπέροχο νέο για την ταμειακή σας.

Επιστήμονες και ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα κάθε μέρα για το πώς επηρεάζονται τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές των ανθρώπων από τις μυρωδιές. Το 2004, οι Αμερικανοί επιστήμονες Richard Axel και Linda Buck κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για την μελέτη τους σχετικά με την αίσθηση της μυρωδιάς στους ανθρώπους και τον τρόπο επεξεργασίας των αρωμάτων από εμάς σε μοριακό επίπεδο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητά μας να μυρίζουμε επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας.

Η απλότητα κερδίζει στο τέλος της ημέρας

Παρόλα αυτά ένα οποιοδήποτε άρωμα δεν θα ωθήσει τους πελάτες να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και να αγοράσουν περισσότερα. Τα απλά αρώματα είναι πιο επιτυχημένα στην προώθηση των αγορών από ότι τα περίπλοκα αρώματα. Μια μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε τόσο από το Washington State University όσο και από το Πανεπιστήμιο του St. Gallen (στην Ελβετία) ανέλυσε τη συμπεριφορά 400 αγοραστών ενός καταστήματος διακόσμησης σπιτιού για μια περίοδο 18 ημερών. Οι πελάτες υποβλήθηκαν εν αγνοία τους σε ένα από τα τρία σενάρια: χωρίς άρωμα, απλό άρωμα (πορτοκάλι) και σύνθετο άρωμα (μείγμα πορτοκαλιού, βασιλικού και πράσινου τσαγιού). Στη συνέχεια, οι επιστήμονες τήρησαν αρχεία για τις συνήθειες αγορών αυτών των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Retailing, οι απλές μυρωδιές στον αέρα έκαναν τους αγοραστές να αισθάνονται καλά, αλλά οι περίπλοκες, ενεδεχομένως οι πικάντικες ήταν πιο αποσπαστικές. Οι αγοραστές που μύριζαν το απλό άρωμα πορτοκαλιού ξόδεψαν κατά μέσο όρο περίπου 20% περισσότερο από εκείνους που ανέπνεαν το πιο περίπλοκο άρωμα ή καθόλου άρωμα. Αυτή είναι μια χρήσιμη μελέτη για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής που αναζητούν τρόπους για να εμπνεύσουν τους πελάτες τους να αγοράσουν περισσότερα.

Αρώματα, Συναισθήματα και Αγορές

Γνωρίζουμε ότι οι μυρωδιές προκαλούν υποσυνείδητες, συναισθηματικές αντιδράσεις και τείνουμε να αγοράζουμε με την καρδιά αντί με το μυαλό  μας. Οι αγορές κάνουν πολλούς ανθρώπους να νιώθουν χαρούμενοι – είναι η «λιανική θεραπεία»( shopping therapy). Η αξιοποίηση αυτών των συναισθημάτων μέσω της μυρωδιάς στην ατμόσφαιρα μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο θετικοί απέναντι στον χώρο των καταστημάτων και την ποιότητα των αντικειμένων σε αυτόν τον χώρο.

Μια μελέτη για το αρωματικό περιβάλλον επικεντρώθηκε στην αντίληψη του χώρου – πώς οι πελάτες δηλαδή αντιλαμβάνονται το χώρο γύρω τους σε ένα κατάστημα ή μια επιχείρηση ανάλογα με τον τύπο του αρωματισμού σε αυτό το περιβάλλον. Η μελέτη, που ονομάζεται “The Cool Scent of Power: Effects of Ambient Scent on Consumer Preferences and Choice Behavior”, περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Journal of Marketing, ένα επιστημονικό περιοδικό που δημοσιεύθηκε από την American Marketing Association.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα αποτελέσματα τόσο των εργαστηρίων όσο και των πειραμάτων με βάση το κατάστημα, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που αρωματίζεται με αυτά που θεωρούνται “ζεστά αρώματα” όπως η κανέλα ή η βανίλια, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από ό, τι όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα με “δροσερά” αρώματα “σαν μέντα.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι “ζεστές ατμοσφαιρικές μυρωδιές” έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται ότι ο χώρος γύρω τους είναι πιο γεμάτος. Αυτή η αίσθηση μιας πιο «κοινωνικά πυκνής» ατμόσφαιρας κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα. Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται λιγότερο ισχυροί σε ένα πλήθος και θέλουν να ανακτήσουν αυτήν την αίσθηση της δύναμης αγοράζοντας αντικείμενα.

Ποιο άρωμα είναι ιδανικό για την επιχείρησή σας;

Μέσα από τέτοιες μελέτες, οι ερευνητές είναι σε θέση να κατηγοριοποιήσουν καλύτερα τα αρώματα με βάση το πώς μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα: αναζωογονητικά, νοσταλγικά, ρομαντικά, χαλαρά ή αυτοπεποίθησης.

Για παράδειγμα, τα αρώματα εσπεριδοειδών, βασιλικού, λεβάντας και κανέλας είναι χαλαρωτικά αρώματα, ενώ το δεντρολίβανο, το θυμάρι και η μέντα είναι αναζωογονητικά. Ένα άρωμα τριαντάφυλλου ευθυγραμμίζεται με την ευτυχία και τα θετικά συναισθήματα, ενώ το κάρδαμο, η γλυκόριζα, η σοκολάτα και το τζίντζερ φέρνουν ρομαντικά συναισθήματα. Τα αρώματα φρούτων φέρνουν μια ευχάριστη, καλοκαιρινή αίσθηση και τα αρώματα από βαμβάκι και λινό βοηθούν τους αγοραστές να οραματίζονται την καθαριότητα και την άνοιξη. Το δέρμα δημιουργεί μια αίσθηση πολυτέλειας, βοηθώντας τον καταναλωτή να ταυτιστεί με την αγορά ενός πολυτελούς αντικειμένου, ενώ το ξύλο δημιουργεί τις σκέψεις της γης και τις σταθερές αξίες στα προϊόντα.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τη δύναμη των  αρωμάτων για να δημιουργήσουν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου ή ενός πιο άνετου χώρου. Οι ελαφριές, δροσερές μυρωδιές όπως το πράσινο μήλο, τα εσπεριδοειδή ή το αγγούρι μπορούν να βοηθήσουν τον χώρο σας να φανεί μεγαλύτερος, ενώ οι ξυλώδεις, γλυκές ή πικάντικες μυρωδιές μπορούν να κάνουν έναν χώρο να μοιάζει μικρότερος και πιο οικείος.

Η γνώση και η έρευνα του περιβάλλοντος είναι τα ισχυρά εργαλεία που βοηθούν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προσαρμόσουν τη δική τους στρατηγική αρωματικού μάρκετινγκ για να καλύψουν τις δικές τους συγκεκριμένες ανάγκες και να δημιουργήσουν μια πιο άνετη, παραγωγική εμπειρία αγορών. Το συγκεκριμένο άρωμα – ζεστό ή δροσερό, απλό ή πολύπλοκο, ζωντανό ή χαλαρωτικό – που διαχέετε στον επιχειρηματικό σας χώρο μπορεί να εμπνεύσει τους πελάτες σας να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο θετικοί.

Βασιστείτε στην εξειδίκευση της SCENT::LINQ, για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το τέλειο άρωμα για να προσελκύσετε τα συναισθήματα των πελατών σας και να τους αφήσετε μια εντυπωσιακή πρώτη εικόνα για την επιχείρησή σας και τα προϊόντα της, φέρνοντας υψηλότερες πωλήσεις. Όλες οι συνθέσεις των αρωμάτων μας μας πληρούν και υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις ΕΕ και ΗΠΑ που απαιτούνται για  την ασφαλή χρήση των αρωμάτων.

Η SCENT :: LINQ είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες αρωματισμού στον κόσμο με υψηλής ποιότητας αρώματα, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις αρωματισμού για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε το ταξίδι του αρωματικού μάρκετινγκ, δημιουργώντας αυτήν την μοναδική σύνδεση με τους πελάτες σας, βρίσκοντας το τέλειο άρωμα σας.

Find out how we can help your brand…

With customers now increasingly aware of their brand choices, hotel brands must also adopt a good mix of in-house strategies.

Discover how we can help you to create emotional connection through scents that can make a big impact on your business and your brand.

Επικοινωνήστε μαζί μας